Pradžia / Augalai nuo A iki Ž / Saulėgrąža (Helianthus annuus)

Saulėgrąža (Helianthus annuus)

SaulėgrąžaPaprastoji saulėgrąža – vienmetis, iki 2,5 m aukščio žolinis, astrinių (Asteraceae) šeimos augalas (dar vadinamas : grižažolė, saulėgrjžė, saulagrūžys, saulažolė, saulėgręžis, saulėkrėstis). Šaknis liemeninė, labai šakota. Stiebas storas, tiesus, nešakotas. Lapai pražanginiai, ant ilgų lapkočių, dideli. Lapai ir stiebas apaugę šiurkščiais plaukeliais. Žiedynas – stambus graižąs stiebo viršūnėje. Kraštiniai žiedai liežuviški, ryškiai geltoni, stambūs, viduriniai vamzdiški, rausvai rudi. Vaisius – pailgas, suplotas lukštavaisis.
Paprastoji saulėgrąža auginama soduose, daržuose, laukuose. Žydi liepos -spalio mėn.
Vaistams vartojami liežuviški žiedai ir lapai (FloresetfoliaHelianthi). Lapai skinami (be lapkočių), kai augalas pradeda žydėti. Džiovinami pavėsyje. Negalima skinti dėmėtų ar pažeistų lapų. Sveiki kraštiniai ryškiai geltoni žiedai skinami vos pražydę ir tuojau pat džiovinami tamsioje patalpoje, kad neprarastų natūralios spalvos. Išdžiūvę lapai turi išlikti tamsiai žali, šiurkštūs, be kvapo, kartoki, žiedai – geltoni, silpno kvapo, kartoki.
Saulėgrąžos lapų ir žiedų užpilas ir skystas ekstraktas vartojami kaip kartumynas apetitui žadinti. Užpilas gaminamas taip: 1 valgomasis šaukštas susmulkintos žaliavos užpilamas 200 ml vandens, ir užvirinama. Geriama po 100 ml pusė valandos prieš valgį.
Iš saulėgrąžų sėklų (lukštavaisių) išspaustas aliejus yra svarbus maisto produktas, gana plačiai jis vartojamas ir vaistinių preparatų (linimentų, tepalų, pleistrų) gamyboje. Saulėgrąžų aliejus įeina į preparato linetolio sudėtį, kuris vartojamas aterosklerozei gydyti. Saulėgrąžų aliejus vartojamas ir tulžies išsiskyrimui skatinti.
Liaudies medicinoje žiedų nuoviro geriama sergant gelta, šlapimo išsiskyrimui skatinti. Spiritine žiedų ir lapų ištrauka gydomas viršutinių kvėpavimo takų kataras. Reumatui gydyti Baltarusijoje vartojami saulėgrąžos graižai. Jie pjaunami, kai pradeda bręsti sėklos, užpilami degtine, apibarstomi muilo drožlėmis ir paliekami uždarytame inde saulėtoje vietoje. Po 9 dienų nukošiama ir tepama ant skaudamos vietos.
Kosmetikoje saulėgrąžų aliejus vartojamas sausai veido ir rankų odai minkštinti.

Taip pat skaitykite,

Rudgrūdėlė visžalia (Iberis sempervirens)

Rudgrūdėlė visžalia (Iberis sempervirens)

Rudgrūdėlė visžalia (Iberis sempervirens) kryžmažiedžių (Brassicaceae) šeimos visžalis augalas, kilęs iš Pietų Europos. Užauga 20—30 ...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *